More

    Bernardinelli-Bernstein :”Keşfedilen En Büyük Kuyruklu Yıldız Bize Doğru İlerliyor”

    3.5 milyon yıllık aradan sonra şimdiye kadar keşfedilen en büyük Bernardinelli-Bernstein kuyruklu yıldız bize doğru geliyor

    Astronomların uzun bir süredir inceledikleri dev kuyruklu yıldız Bernardinelli-Bernstein , diğer adıyla   2014 UN271 iç güneş sistemine doğru ilerliyor. Yapılan açıklamalara göre kuyruklu yıldızımız şimdiye kadar keşfedilen kuyruklu yıldızların en büyüğü olabilir.

    Kuyruklu yıldızın adı olan Bernardinelli-Bernstein’den (B-B) de anlaşılacağı üzere 2 kişi tarafından keşfedildi. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda yapılan tahminlere göre kuyruklu yıldızın boyu 100-200 km kadar. 1994 yılında ilk kez keşfedilmiş olsa da, 2021 Haziran’ına kadar onun bir cüce gezegen olduğu düşünülüyordu. Daha önce keşfedilmiş en büyük kuyruklu yıldız kabul edilen ve 1997 yılında gözlenen Hale-Bob’ın boyu ise 60-80 kilometre kadardı.

    Nesnenin daha yakından analizleri, Oort bulutu içinde hızla hareket ettiğini ortaya çıkardı.  Yani nesne bize doğru geliyor gibiydi ve hatta arkasında parlayan bir kuyruk veya “koma” vardı. -Kuyruklu yıldızların kuyruk oluşumu için güneşten gelen ısıya ihtiyacı vardır- Sonradan ortaya çıkan kuyruk, nispeten sıcak iç güneş sistemine yaklaşan buzlu bir kuyruklu yıldızın açık bir göstergesiydi.

    Yakın zamanda yapılan araştırmalar sonucu, devasa kuyruklu yıldızın güneşe doğru olan yolculuğu hakkında yeni tahminler ortaya çıktı.

    Öncelikle belirtmemiz gerekir ki Bernardinelli-Bernstein dünyamız için bir tehdit oluşturmuyor. Kuyruklu yıldızımız şuan Oort bulutunun içinde ilerlemekte. Yani bize 29 AU (Güneş ile dünya arasındaki mesafenin 29 katı) uzaklıkta seyrediyor. Kuyruklu yıldızın dünyamıza en yakın olacağı konumda bile 10.97 AU mesafeye kadar yaklaşacağı tahmin ediliyor. Hesaplanan bu konuma -yani Satürt’ün yörüngesinin hemen dışına- 2031’de ulaşacak.

    Bu, insanların kuyruklu yıldızı teleskoplar olmadan göremeyecekleri kadar uzak olsa da, kayanın güneş sisteminin bize olan son ziyaretinden çok daha yakın. Kuyruklu yıldızın yörüngesini modelledikten sonra, araştırmacılar, kuyruklu yıldız Bernardinelli-Bernstein ‘nin son yaklaşımını 3.5 milyon yıl önce, güneşin 18 AU’suna geldiğini hesapladı.

    Araştırmacılara göre, o zamandan beri kuyruklu yıldız, Oort bulutunun derinliklerinde 40.000 AU kadar uzağa gitti. Araştırmacılar, çalışmalarında Bernardinelli-Bernstein ‘nin ‘yeni’ bir kuyruklu yıldız olduğu sonucuna vardılar, zira önceki yaklaşımın 18 AU’dan daha yakın olduğuna dair hiçbir kanıt yok”; başka bir deyişle, insanlar onu daha önce hiç görmemişti.

    Bu kuyruklu yıldız ile bilgilerimizi, Ağustos 2013 ile Ocak 2019 arasında yürütülen Karanlık Enerji Araştırması’na (DES) borçluyuz. Araştırma sırasında gökbilimciler, Dünya’daki 300 milyon galaksinin haritasını çıkardılar. Güney gökyüzü, Neptün’ün yörüngesinin ötesinde 800’den fazla önceden bilinmeyen nesne keşfetti. Bernardinelli-Bernstein kuyruklu yıldızı da bu nesnelerden biriydi.

    Araştırmacıların, önümüzdeki on yıl içinde Dünya’ya daha da yakınlaşacak devasa kuyruklu yıldızı incelemek için bolca zamanı var. Oort bulutunun derinliklerinden gelen kuyruklu yıldızların, milyarlarca yıl önce güneşten fırlatıldıklarından bu yana nispeten değişmediği düşünülüyor. Kayaya daha yakından bakmak, bilim insanlarının erken güneş sisteminin kimyasal bileşimi hakkında biraz daha fazla bilgi sahibi olmasına yardımcı olabilir.

    En Son Makaleler

    Kişisel Gelişim Nedir?

    Temel Bütçeleme İlkeleri

    Olimposlu Tanrılar

    Makine Öğrenimi Nedir ?

    Error decoding the Instagram API json

    İlgili İçerikler