More

    Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi kademeli olarak AB’ye nasıl entegre oldu?

    Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi hangileridir? AB’ye ne zaman katıldılar? Hangi devlet artık onun parçası değil? İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yavaş yavaş Avrupa’da yer almaya başlayan Avrupa inşaatı hakkında bilmeniz gereken bilgileri keşfedin.

    Adım adım inşa edilen bir Avrupa topluluğu

    Avrupa Birliği’nin inşası yavaş yavaş gerçekleşiyor. Binanın ilk taşı, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nun (AKÇT) kurulduğu 1951 yılında atıldı. Üyeleri: Fransa, Batı Almanya, İtalya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda.

    1957’de altı ülke , Roma Antlaşması aracılığıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’nu (AET) ve Avrupa Birliği’nin başlangıcında Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu’nu (EAEC) kurdu. Bunlar Fransa , Batı Almanya, Belçika, İtalya , Lüksemburg ve Hollanda’dır.

    avrupa birliği

    Ardından, Avrupa altı üyeden dokuza, ona, on ikiye ve ardından on beşe çıkar. 1995 yılında Avrupa Birliği, Fransa, Almanya , İtalya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Birleşik Krallık, İrlanda, Danimarka, Yunanistan, İspanya, Portekiz , İsveç, Finlandiya ve Avusturya’dan oluşuyordu.

    2004 yılında on ülke AB’ye katıldı: Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya, Slovenya, Letonya, Litvanya, Estonya, Malta ve Kıbrıs. 2007’de Romanya ve Bulgaristan, ardından 2013’te Hırvatistan katıldı.

    Bugün Avrupa Birliği, Avrupa’da bulunan yaklaşık 450 milyon Avrupalıyı temsil eden yirmi yedi Üye Devletten oluşmaktadır .

    3 4

    Avrupa Birliği’nin genişleme haritası

    İşte 20. ve 21. yüzyıllarda Avrupa Birliği’nin gelişimini gösteren animasyonlu bir harita. AB, 1957’deki Roma Antlaşması ile başlangıcından Hırvatistan’ın katıldığı yıl olan 2013’e kadar büyümeye devam etti. Ancak 2020’de bir Üye Devlet Avrupa Birliği’nden ayrılıyor.

    Avrupa Birliği’nin 27 ülkesi hangileridir? Üye Devletler, giriş sırasına göre

    Fransa

    1958’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Paris. Fransızlar Jean Monnet ve Robert Schuman, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa inşaatı için çalıştılar. Diğer yabancı devlet adamlarıyla birlikte “Avrupa’nın Babaları” olarak kabul edilirler. O zamandan beri, Fransa AB içinde çok aktif bir Üye Devlet olmuştur.

    Almanya

    1958’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Berlin. Konrad Adenauer, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin ilk Şansölyesidir. Avrupa inşaatı ve Fransız-Alman dostluğu için kampanya yürütüyor. 1990’da Almanya’nın yeniden birleşmesinden önce ve sonra onun yerini alan Almanya Şansölyeleri, diğer Avrupa Devlet Başkanları ve Avrupa Komisyonu da dahil olmak üzere Birlik kurumlarıyla birlikte Avrupa Birliği için çalışmaya devam ettiler: serbest dolaşım, tek başına para birimi vb.

    İtalya

    1958’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Roma.

    Belçika

    1958’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Brüksel.

    Lüksemburg

    1958’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Lüksemburg.

    Hollanda

    1958’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Amsterdam.

    İrlanda

    1973’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Dublin.

    Danimarka

    1973’ten beri AB üyesi ülke. Dublin: Kopenhag.

    Yunanistan

    1981’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Atina. 1974’te demokrasiye dönüşün ardından ülke, Avrupa Ekonomik Topluluğu’na (AET) yaklaştı. Ekonomik geri kalmışlığını yakalaması birkaç yıl aldı ve Ocak 1981’de Avrupa Topluluklarının 10. üyesi oldu.

    ispanya

    1986’dan beri AB üyesi ülke. Başkent: Madrid. İspanya ve Portekiz’de 1974 ve 1975’te diktatörlüklerin sona ermesi, AET ile yakınlaşmayı sağladı. İki ülke, uzun yıllar süren müzakerelerin ardından sonunda Avrupa ailesine katılıyor!

    Portekiz

    1986’dan beri AB üyesi ülke. Başkent: Lizbon.

    Avusturya

    1995’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Viyana.

    İsveç

    1995’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Stockholm.

    Finlandiya

    1995’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Helsinki.

    Malta

    2004’ten beri AB üyesi ülke Başkent: Valletta.

    Kıbrıs

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Lefkoşa.

    Macaristan

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Budapeşte. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından ve 1989’da Berlin duvarının yıkılmasıyla Doğu Bloku’nun kademeli olarak çökmesinden sonra, bir düzine ülke Avrupa Birliği’ne katılma sürecini başlattı. Macaristan, Polonya, Çekya, Estonya ve Litvanya dahil olmak üzere bu ülkeler bunu 2004’te başardı.

    Polonya

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Varşova.

    Slovakya

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Bratislava.

    Çek Cumhuriyeti

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Prag.

    Slovenya

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Ljubljana.

    Letonya

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Riga.

    Litvanya

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Vilnius.

    Estonya

    2004’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Tallinn.

    Bulgaristan

    2007’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Sofya.

    Romanya

    2007’den beri AB üyesi ülke. Başkent: Bükreş.

    Hırvatistan

    2013’ten beri AB üyesi ülke. Başkent: Zagreb. Hırvatistan, Avrupa Birliği’ne katılan son devlettir. Ülke üyelik için on yıl önce, 2003’te başvurmuştu!

    1 8

    Hangi Avrupa ülkesi Avrupa Birliği’nden ayrıldı?

    Brexit lehine 2016 referandumunun ardından Birleşik Krallık, 47 yıldır AB’de kaldıktan sonra 31 Ocak 2020’de Avrupa Birliği’nden ayrıldı. Bu ayrılma ile Avrupa Birliği 28 Üye Devletten 27 Üye Devlete çıkıyor.

    Birleşik Krallık, İrlanda ve Danimarka ile aynı yıl olan 1 Ocak 1973’te Avrupa Topluluğu’na katıldı. Avrupa’daki bu ada devleti zaten 1979’da AB’den ayrılma tehdidinde bulunmuştu. Bu tehdidin ardından Avrupa bütçesine yaptığı katkı payında indirim elde etmişti.

    Avrupa Birliği’nin daha da genişlemesine doğru mu?

    Şu anda, birkaç ülke resmi olarak Avrupa Birliği’ne katılmaya adaydır. Bunlar altı: Arnavutluk, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye. Diğer ikisi potansiyel adaylar: Bosna ve Kosova.

    Avrupa Birliği gelecekte genişlemelidir. Hangi potansiyel ve resmi adayların katılmayı başaracağı henüz belli değil…

    En Son Makaleler

    Kişisel Gelişim Nedir?

    Temel Bütçeleme İlkeleri

    Olimposlu Tanrılar

    Makine Öğrenimi Nedir ?

    Error decoding the Instagram API json

    İlgili İçerikler