More

    Rönesans Döneminin En Meşhur Resimleri

    Rönesans, 14. yüzyılda başlayarak yaklaşık 300 yıl süren ve Avrupa’da klasik dönemlerin yeniden doğuşuna vesile olmuştu. Avrupa’da ortaya çıkan bu Rönesans dalgası, Avrupa medeniyetinin birçok alanına, özellikle de sanat, din, edebiyat ve politika alanlarına değindi. Rönesans, doğaya dair artan bir farkındalığa, orta çağda tümüyle mevcut olan ancak 15. ve 16. yüzyılda öne çıkan öğrenmede bir canlanma oldu. Rönesans döneminde sanat, özellikle insanın fiziksel görüşünün temsiliyle ilgiliydi. Rönesans dönemi, birçok efsanevi sanatçının ve eserin insanlığa kazandırılmasını sağladı.

    Mona Lisa (Leonardo Da Vinci)

    MonaLisa1
    Mona Lisa (Leonardo Da Vinci)

    Şüphesiz resim deyince dünyanın hemen her yerinde akıllara gelen ilk eser Da Vinci’nin Mona Lisa tablosudur. Mona Lisa’nın meşhur gizemli tebessümü nedeniyle de muhtemelen en çok tartışılan resim olma unvanına da sahiptir. Mona Lisa’nın gülümsemesiyle ilgili gülümseyip gülümsemeyeceğine dair pek çok tartışma olmuştur. Bu resmin en önemli özelliği, Da Vinci’nin gözlerini öyle bir şekilde boyamış olmasıdır ki, görüş açısını değiştirseniz bile Mona Lisa’nın gözleri hep sizi takip ediyormuş gibi görünür. Resim ahşap üzerine yağlı boya ile yapılmıştır ve şu anda Fransa Hükümeti’nin mülkiyetindedir. Mona Lisa Paris, Louvre’da sergileniyor ve halka ait, yani alınıp satılamıyor.


    Adem’in Yaradılışı (Michelangelo Buonarroti )

    3 Michelangelo Creation of Adam cropped
    Adem’in Yaradılışı (Michelangelo Buonarroti )

    Michelangelo her ne kadar heykel alanında eserlere ağırlıklı olarak yönelse de, Vatikan’ın isteği üzerine Sistine Şapelindeki çalışmalarıyla da ressam yönünün eşşizliğini de kanıtlama fırsatını bulmuştu.
    1512’de Sistine Şapelinin tavanına işlediği bu fresk, Michelangelo’nun ikonik eserlerinin başında gelir. Adem’in yaratılışı, tüm zamanların en çok kopyalanan resimlerinden biridir. Resim, hem Tanrı’nın hem de Adem’in dokunmanın eşiğinde olan elini tasvir ettiği için insanlığın sembolü haline geldi.


    Son Akşam Yemeği(Leonardo Da Vinci)

    son aksam yemegi
    Son Akşam Yemeği(Leonardo Da Vinci)

    Rönesans döneminin önemli tablolarından biri de 1498’de Leonardo Da Vinci tarafından resmedilen edilen Son Akşam Yemeği’dir.  Eser, İsa’nın havarileri ile birlikte som akşam yemeğini tasvir etmektedir. Son Akşam Yemeği , zekice kurgulanmış renk, ışık ve anatomi kullanımıyla dikkat çekiyor. Bununla birlikte eser, birçok tartışma ve varsayımın da konusu olmuştur. Birçoğu İsa’nın sağında oturan öğrencinin Magdalalı Meryem olduğunu ileri sürmüş ve birçoğu da İsa ile sağdaki kişi arasındaki V şeklinin önemini veya anlamını merak etmiştir. Tüm varsayımlara rağmen Son Akşam Yemeği, Leonardo Da Vinci’nin başyapıtlarından biridir.


    Primavera (Sandro Botticelli)

    Primavera Sandro Botticelli
    Primavera (Sandro Botticelli)

    Primavera, gerçek adı Alessandro di Mariano Filipepi olan Sandro Botticelli‘nin 1482 civarında yarattığı ve Rönesans sanatının en önemli örneklerinden biri olan meşhur tablosudur. İtalyanca ‘bahar’ anlamına gelen eser ‘Bahar Alegorisi’ olarakta nitelendiriliyor. Birçok insan bu eseri yorumlamaya çalışmıştır. Bazıları bunun efsanevi bir alegori olduğunu söylerken, bazıları mevsimin bahara dönüşmesiyle ilgili olduğunu söylüyor. Kuşkusuz bu tablonun bu denli meşhur olmasının en önemli sebebi Botticelli’nin eserdeki renkleri kullanma biçimidir. Primavera, renk kullanımı ve ekli farklı açıklamalar nedeniyle popülerdir. Primavera’nın dünyadaki en tartışmalı tablo olduğuna inanılıyor.


    Atina Okulu (Raffaello Sanzio)

    Atina Okulu Raffaello Sanzio
    Atina Okulu (Raffaello Sanzio)

    Raffaello Sanzio tarafından resmedilen eser, Vatikan’daki Apostolik Sarayı’nın duvarlarındaki dört ana freskten birisidir. 1511’de resmedilen bu dört fresk, Felsefe, Şiir, Teoloji ve Hukuku sembolize ediyor. Freskin merkezinde Aristoteles ve Platon bulunması, resmin Yunan Felsefesinin en güzel döneminin bir temsili olduğu gösteriyor. Bu resim, Rönesans’ın klasik ruhunu mükemmel bir şekilde temsil etmektedir.


    Venüs’ün Doğuşu (Sandro Botticelli)

    venusun dogusu
    Venüs’ün Doğuşu (Sandro Botticelli)

    1485’te Botticelli tarafından resmedilen eser, Kıbrıs adasına gelen Tanrıça Venüs’ü tasfir ediyor. Venüs deniz kabuğu üzerinde duran saf ve olgun bir kadın olarak resmedilmiştir. Botticelli, Venüs’ün her ayrıntısına çok dikkat etmişti. Bu resim, çıplaklığın resimlerde konu olduğu bir dönemde yapılmış ve bu nedenle onu Rönesans ‘ın önemli bir resmi haline getirmiştir.


    Bakire Varsayımı (Titian)

    ronesans min
    Bakire Varsayımı (Titian)

    Tiziano Vecellio veya bilinen adıyla Titian’ın ünlü eseri. Venedik’de bulunan Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari kilisesinin yüksek sunağı içerisinde bulunan bu tablo, 1515-1518 yıllarına tarihlenmektedir. Titian tarafından ilk dönemlerinde resmettiği bu resimde canlı renkler kullanmıştır. Meryem’in cennete yükselişini anlatan bir Rönesans tablosudur. Titian, Meryem cennete yükselirken havarilerin onunla vedalaşmalarını ve Tanrı’nın ise Meryem’e cennetten bakmasını tasfiretmektedir.


    Yahuda’nın Öpücüğü (Giotto di Bondone)

    Yahudanin Opucugu Giotto di Bondone
    Yahuda’nın Öpücüğü (Giotto di Bondone)

    İsa’nın 12 havarisinden biri olan Judas/Yahuda’nın son akşam yemeğinin ardından İsa’yı öperek onu Romalı askerlere ifşa etmesi, 1306 yılında Giotto di Bondone tarafından bu meşhur tabloyla temsil edilmiştir. Scrovegni Şapeli, Giotto di Bondone’nin fresk döngüsüne ev sahipliği yapmaktadır ve Judas’ın Öpücüğü, döngünün en ünlü tablosudur. Birçok eleştirmen, Giotto’nun bir dahi olduğuna ve hiçbir sanatçının eserini geçemeyeceğine inanıyor. Ustalığı, o ihanet sahnesinde İsa ve Yahuda’nın ifadesini yakalama biçiminde belirgindir.


    Kıyamet Günü/Son Yargı (Michelangelo Buonarroti)

    Michelangelo Buonarroti KIYAMET GUNU
    Michelangelo Buonarroti/KIYAMET GÜNÜ

    Son Yargı veya Kıyamet Günü Michelangelo Buonarroti’nin Sistine Şapheli içerisinde yarattığı eşsiz eserlerden bir tanesidir. 1541 yılında tamamladığı bu tablo, Vatikan Şehrindeki Sistine Şapeli’nin sunak duvarında bulunur. Resim, Tanrı’nın tüm insanlığı yargılayacağı gün olan İsa’nın ikinci gelişiyle ilgilidir. Michelangelo, azizlerle çevrili merkezde İsa’yı resmetmiştir. Tablonun en üst kısmında ölülerin cennete girişini, alt bölümde ise günahkarların cehenneme düşüşü tasvir edilmektedir. Eserde fırçanın kusursuz kullanımı ve  renklerin kullanım tarzı, bu tabloyu dünyadaki en saygın tablolarından birisi haline getirmiştir.


    Sistine Madonna (Raffaello Sanzio)

    Sistine Madonna Raffaello Sanzio
    Sistine Madonna (Raffaello Sanzio)

    Raphael olarak bilinen Raffaello Sanzio’nun 1512’de çizdiği bu yağlı boya tablo, Sistine Madonna olarak adlandırılmaktadır. Tabloda, Meryem Ana elinde bebek İsa’yı tutarken, iki yanında Aziz Barbara ve Aziz Sixtus ve altında iki melek var. Sistine Madonna, Raphael’in en ünlü eserlerinden biridir ve Rönesans’ın karakterislik eserlerinden bir tanesidir.


    Bakire Varsayımı (Titian)

    Bakire Varsayimi Titian

    Tiziano Vecellio veya bilinen adıyla Titian’ın ünlü eseri. Venedik’de bulunan Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari kilisesinin yüksek sunağı içerisinde bulunan bu tablo, 1515-1518 yıllarına tarihlenmektedir. Titian tarafından ilk dönemlerinde resmettiği bu resimde canlı renkler kullanmıştır. Meryem’in cennete yükselişini anlatan bir tablodur. Titian, Meryem cennete yükselirken havarilerin onunla vedalaşmalarını ve Tanrı’nın ise Meryem’e cennetten bakmasını tasfir etmektedir.

    En Son Makaleler

    Kişisel Gelişim Nedir?

    Temel Bütçeleme İlkeleri

    Olimposlu Tanrılar

    Makine Öğrenimi Nedir ?

    Error decoding the Instagram API json

    İlgili İçerikler